A beton tetőcserép gyártása

Múlt

Beton alapanyagú tetőcserepet már a század elején is gyártottak, igaz ekkor még kézi erővel. Speciálisan kialakított asztalon fém sablonra préselték izomerővel a földnedves beton keveréket. Ehhez egy több kilós fém öntvény rudat használtak, melynek kialakítása az elkészíteni kívánt tetőcserép profiljának megfelelő volt. Ezzel a rúddal préselték a formalemezre a betont magát. A préselés ereje rendkívül fontos a végtermék szilárdsága, tartóssága miatt, így ez a munka komoly fizikai erőt kívánt.

Jelen

Napjainkban a három hazai beton tetőcserép gyárunkban működő technológia a legfejlettebbek közé tartozik. A gondosan válogatott alapanyagokból egy számítógép által vezérelt keverőben áll össze a földnedves beton massza. A receptúra konstans összetétele az egyik alapvető követelmény a magas termékminőség eléréséhez. Technológiánk a kunszentmiklósi gyárunkban már teljesen zárt elven alapszik, így a keletkezett hulladékanyagok, szennyvizek is visszaforgatásra kerülnek eleget téve a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak is.

A gyártási folyamat

A betoncserép gyártást bemutató kisfilm:

1. Irány az extrudáló

A többköteles pályán a gyártáshoz szükséges alumínium formalemezek folyamatosan mozognak az extrudáló felé. Ennél a pontnál találkozik a beton illetve a formalemez. Az extrudáló berendezés magába foglal egy:

  • padot,
  • továbbító csoportot,
  • extrudáló csoportot,
  • vágó egységet, illetve
  • elektromos vezérlőt.

A kamra végénél egy lehúzó van beépítve, amely pontosan a gyártandó cserép felső felületének megfelelő formájú. A keverék a kamrába egy garaton keresztül jut: a keverék szintjét egy érzékelő automatikusan szabályozza. A keverő biztosítja az egyenletes áramlást az extrudálóban. A henger, amelynek felső sebessége kb. 20%-kal nagyobb, mint a lemezek sebessége, rápréseli a keveréket a lemezekre, majd azt áttolja a formázott lehúzóra.

2. A méretre vágás

Az extrudált anyag folyamatos sora a paletták közötti szétválasztásnak megfelelően kerül felosztásra egy egyélű késsel ellátott vágóegység segítségével, amelyet egy pneumatikus henger működtet.

Egy többköteles szállítópálya fogadja az extrudálóból érkező cserepeket, majd megfelelő távolságra helyezi őket egymástól.

3. Felületkezelés

Az extrudálás és méretre vágás után történik meg a nyers oldali felületkezelés mely során speciális akril festék bevonat kerül a termékre.

4. Szárítás, a betoncserepek megszilárdulása

A festés után a formalemezek és a rajtuk elhelyezkedő nyers beton cserepek ún. tároló ketrecbe kerülnek. A ketreceket az érlelőkamrákba helyezzük, ahol meghatározott hőmérsékletfelfutás és érlelési idő után automatikusan újra a gépsorra kerülnek vissza. Mivel a beton szilárdulása hőtermelő folyamat így ezekben a kamrákban csupán hőntartásra van szükség. Ez az egyik oka a gyártás alacsony energiaigényének.

5. Csomagolásra kész a cserép

A gépsorra visszakerülve a paletta elválasztásra kerül a már megszilárdult beton cseréptől. A paletta visszakerül az extruderhez, a cserép viszont a száraz oldali újabb, speciális felületkezelés után, hosszú szállítópályán keresztül a csomagológép felé halad.

A csomagolási egységeket robotkarok helyezik át a fóliázóra. A folyamat végén a raklapra került termékeket zsugorsapkával rögzítjük a biztonságos szállíthatóság érdekében.