A beton egy évszázada tetőcserepeink alapanyaga!

A beton, mint tetőcserép-alapanyag napjaink egyik leggyakrabban alkalmazott tetőfedési technikája. Mi azonban már egy évszázada dolgozunk vele! Így tökéletesen kiismertük előnyeit, kiküszöböltük hátrányait, és garantáltan a legtöbbet hozzuk ki belőle, amellyel csak a javára válhat az Ön tetőjének is!

A beton, mint alapanyag több ezer éves múlttal rendelkezik. Az ókori görögök Kr.e. 2000-ben használták az égetett mész és homok keverékét, a rómaiak már vulkáni hamut is kevertek ehhez a mészhabarcshoz. A Rómában találhat 2000 éves Pantheon kupolájának építésekor is ezt a betont használtál fel. Ennek köszönhetően a mai napig megcsodálhatjuk az építményt. A beton tehát időtálló alapanyagnak bizonyult.

A betoncserép gyártást bemutató kisfilm:

A betoncserép előnyei

A betonnak mint alapanyagnak számos előnye, pozitív tulajdonsága van, ezért cégünk emellett tette le a voksát közel száz esztendeje:

 1. Vízzáróság
 2. Színállandóság és sima felület
 3. Környezeti hatásokkal szembeni védelem
 4. Formaállandóság és praktikus használat
 5. Súly, Nagy teherbírás
 6. Természetes összetevők

Vízzáróság

A beton tömörsége miatt a csapadékot teljes mértékben elvezeti, így az nem hatol a pórusok közé. Ennek előnye kettős:

 1. Egyrészt a fagyás-olvadás ciklusok a víz térfogatának változásával nem károsítják a cserepet, nem mállik, tehát megnő a tartóssága.
 2. Nem szívja magába a vizet, így a tető súlya sem ingadozik, ami a tetőszerkezetre is jótékonyan hat.

Színállandóság

A beton alapanyagában színezett. A kívánt színt oxidfestékkel kapja, ezért az egyes cserepek színe nagy felületen is homogén.

Tévhitek a betoncserepekkel kapcsolatban: A betoncserepek színe nem olyan természetes és felületük nem olyan sima és homogén, mint az agyagcserépé.

Ezzel ellentétben elmondható, hogy a Terrán tetőcserepek sima és porózusmentes felületüket alapanyaguknak, a kvarc tisztaságú homoknak és az egyedülálló felületkezelési eljárásoknak köszönhetik, amely garantálja a kopásállóságukat is.

Környezeti hatásokkal szembeni védelem

A betonfelületre kerül még egy védőréteg, amely színében megegyezik az alapelem színével. Ez a réteg további védelmet biztosít a mohásodás és a szennyezett levegőjű városok káros füstgázhatásával szemben is. Speciális felületkezelési eljárásainkról itt talál bővebb információt.

Formaállandóság

A termelési eljárás biztosítja az állandó formát, mely az elemek jobb illeszkedését teszi lehetővé a tetőn.

Súly, Nagy teherbírás

Nagyon magas a betoncserép felület mechanikai igénybevehetősége, így a nagy tömegű hó vagy jég sem okoz törést. A héjazat megfelelő súlya a viharállóságban, hő- és hangcsillapításban játszik fontos szerepet. A tetőszerkezet méretezésénél azonban ez – a szél-, a hó- és a fedélszék terhei mellett – csupán 15-20 %-ot jelent!

Természetes összetevők

A betont négy természetes alapanyag alkotja.

 1. Hevített, majd finom porrá őrölt mészkő: vagyis cement, amely a gyártás alapja
 2. Víz: a cementtel keverve adja a beton szilárdságát
 3. Folyami homok: az üveggyártáshoz hasonlóan csak és kizárólag gondosan osztályozott, rendkívül tiszta homok kerül felhasználásra
 4. Vas-oxid: a festéshez felhasznált anyag, amely szintén előfordul a természetben. Egyes kozmetikumok, sőt élelmiszerek is színezőanyagként tartalmazzák.