Tehnologie
Fabricarea țiglelor din beton
În trecut
Țigle din beton au fost fabricate de la începutul secolului XX, pe atunci folosindu-se doar forța manuală. Pe o masă metalică special amenajată, amestecul de beton semiuscat era presat pe un șablon cu ajutorul unei bare de fontă de mai multe kilograme, având forma corespunzătoare profilului țiglei dorite. Puterea cu care se presa betonul avea un rol foarte important pentru rezistența și durabilitatea produsului finit, motiv pentru care această muncă necesita o condiție fizică deosebită.
În prezent
Tehnologia folosită în zilele noastre în fabricile Terran se numără printre cele mai noi și moderne tehnologii de producție ai țiglelor din beton. Masa de beton semiuscată se produce din materii prime selectate cu grijă, amestecate într-un malaxor automat. Pentru a atinge o calitate superioară a produsului, una dintre condiții este respectarea riguroasă și constantă a rețetei de fabricație. Tehnologia folosită în fabricile noastre se bazează pe principiul circuitului complet închis, astfel toate deșeurile și reziduurile sunt reciclate, corespunzând celor mai exigente norme de protecție ale mediului. În plus, amprenta de CO2 a țiglelor Terran este redusă la jumătate în comparație cu cea a țiglelor fabricate din alte materiale.
Procesul de producție
1. Prepararea betonului
Betonul semiuscat se prepară din materii prime riguros verificate și dozate cu precizie într-un malaxor automat de mare capacitate, care măsoară și reglează principalii parametrii ai betonului asigurând astfel o calitate superioară.
2. Extrudarea
Procedeul prin care betonul se întâlnește cu matrițele și ia forma de țiglă se numește extrudare. În această etapă betonul este compactat automat cu forțe imense și extrudat printr-o mișcare continuă a matrițelor de aluminiu, angrenate de un ansamblu extrem de precis și puternic. Produsul rezultat arată mai mult ca un șir neîntrerupt, infinit de țigle. Betonul extrudat are capacitatea de a-și menține perfect forma până în cele mai mici detalii.
3. Debitarea
După ce betonul a devenit un șir infinit de țigle, urmează debitarea. Chiar dacă sună ca un proces banal, debitarea este extrem de importantă în ceea ce privește calitatea țiglei. Precizia de tăiere este sub 0,1 mm, iar dacă ținem cont că este vorba despre un șir infinit în permanentă mișcare, chiar este o realizare impresionantă. Sistemul de debitare electronic este acționat de motoare de ultimă generație care, la rândul lor, sunt comandate de calculatoare industriale speciale. Debitarea se realizează cu cuțite cu un tăiș, confecționate din materiale rezistente la uzură.
4. Tratarea suprafeţei
Țigla care a ajuns la forma ei finală, având dimensiunile perfecte, la doar câteva secunde de la debitare primește primul tratament de suprafață chiar pe betonul crud. Acest tratament, care constă în aplicarea unui strat de vopsea acrilică pe bază de apă, joacă un rol extrem de important în performanța, calitatea și aspectul țiglei.
5. Maturarea țiglelor
După aplicarea stratului de vopsea acrilică, țiglele intră în camera de maturare, fiind așezate pe rastele de depozitare. În camera de maturare țiglele stau în condiții de temperatură și umiditate riguros controlate pentru asigurarea maximizării performanței cimentului și implicit a țiglei. La finalul procesului de maturare țiglele sunt întărite și uscate.
Deoarece procesul de întărire al betonului este unul generator de energie termică, este necesară reținerea acestei energii în camera de maturare. Acesta este unul dintre motive pentru care producția țiglelor din beton are un consum redus de energie.
6. Decofrare și tratamente finale
După maturare, țigla ajunge înapoi pe linia de producție și urmează procesul de decofrare prin care țigla din beton solidificată se separă de matriță. Matrița se întoarce la extruder iar țigla, după ce i se aplică stratul final de vopsea specială, ajunge în zona de ambalare prin intermediul benzilor transportoare.
7. Ambalare
Print-un proces complet automat țiglele, care chiar dacă nu au nici măcar o zi, satisfac toate cerințele SR EN 490 (perfomanțele cerute de SR EN 490 se verifică la țiglele care au peste 28 zile de la producție), sunt ambalate în rânduri legate, din care ulterior se formează paleții. Fiecare palet conține 252 bucăți de țiglă, legate cu bandă PET în 6 rânduri individuale a câte 42 bucăți. Țiglele se înfoliează cu folie termocontractabilă de mare rezistență, care le fixează pe paleți.
Ultima fază este etichetarea și marcarea corespunzătoare a paletului, prin care sunt trecute toate informațiile necesare unei identificări exacte ai produsului din palet, lotul și unitatea de producție.