Fabricarea ţiglelor de beton

Trecutul

Ţiglele de beton au fost fabricate încă de la începutul secolului XX, doar prin forţă manuală. Pe o masă specială, amestecul de beton semiuscat era presat pe un şablon metalic prin forţa muşchilor. Pentru presare era folosită o bară metalică de mai multe kilograme, cu formă corespunzătoare profilului ţiglei dorite. Betonul era presat pe forme cu ajutorul acestei bare. Puterea cu care se presează betonul are un rol foarte important pentru soliditatea şi durabilitatea produsului finit, astfel presarea necesita o condiţie fizică deosebită.

Prezentul

Tehnologia folosită în zilele noastre în cele cinci fabrici Terran este printre cele mai moderne din prezent. Masa de beton semiuscată se produce din materii prime selectate cu grijă într-un amestecător automatizat. Pentru a atinge calitatea superioară a produsului, reţeta de fabricaţie trebuie să aibă o compoziţie constantă. Tehnologia folosită în fabricile noastre se bazează pe principiul unui circuit complet închis, astfel toate deşeurile şi reziduurile sunt refolosite corespunzător celor mai exigente norme de protecţie a mediului.

Procesul de fabricaţie

1. Extrudarea

Pe benzile de producţie, mai multe cabluri şi şabloanele din aluminiu se află în continuă mişcare spre unitatea de extrudare. Aici se întâlnesc betonul şi şablonul. Instalaţia de extrudare cuprinde:

– Scaunul
– Unitatea de translaţie
– Unitatea de extrudare
– Unitatea de tăiere şi
– Unitatea de comandă electrică.

La capătul camerei este instalat un cuțit, a cărui formă corespunde perfect cu profilul ţiglei de fabricat. Amestecul ajunge în camera de alimentare printr-un tub. Nivelul amestecului este reglat în mod automat de un senzor. Amestecătorul asigură fluxul continuu în extruder. Rola de presare, care are o viteză cu 20% mai mare faţă de cea a plăcilor, presează amestecul pe plăci, apoi împinge formele presate mai departe la cuțit.

2. Tăiere la dimensiune

Şirul infinit al materialului extrudat se taie corespunzător despărţirii şabloanelor cu ajutorul unei unităţi de tăiere cu un cuţit cu un singur tăiş, acţionat pneumatic.

Un conveior cu cabluri preia ţiglele din unitatea de extrudare şi le aşează la distanţe egale una de alta.

3. Tratarea suprafeţei

După procesul de extrudare şi tăiere are loc tratarea suprafeţei pe partea umedă cu un strat de vopsea acrilică specială.

4. Uscarea, solidificarea ţiglelor

După vopsire, şabloanele cu ţigle de beton crude ajung în aşa numitul rastel de depozitare. Rastelele sunt aşezate în camera de maturare unde, după un anumit timp de creştere a temperaturii şi de maturare, ţiglele se întorc automat pe banda transportoare. Deoarece procesul de solidificare a betonului produce energie termică, camerele de maturare trebuie doar să reţină căldura. Acesta este unul dintre motivele pentru care producţia ţiglelor de beton are un consum redus de energie.

5. Ţiglele sunt gata de ambalare

Ajungând înapoi pe bandă, şablonul este separat de ţiglele de beton solidificate. Şablonul se trimite înapoi la extruder, iar ţigla, după un nou tratament special aplicat pe suprafaţa uscată, se deplasează pe o bandă transportoare spre maşina de ambalat.

La maşina de ambalat, ţiglele sunt aşezate de braţe robotizate pe masa de înfoliat şi se înfoliază pe unităţi. La sfârşitul procesului, unităţile sunt aşezate pe paleţi şi sunt ambalate în folie termocontractabilă pentru siguranţă în transport.